Κοινό ψήφισμα των συλλόγων του Ε.Α.Π. που συνδιοργάνωσαν την ανοικτή εκδήλωση
Ημερομηνία 25 Wednesday April @ 04:26:07 CDT
Θέμα ΕΑΠ


Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 στη Νομική Σχολή Αθηνών πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση των συλλόγων φοιτητών, Σ.Ε.Π. και μελών Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. Μετά τις εισηγήσεις-παρεμβάσεις των συλλόγων ακολούθησε συζήτηση και έντονος προβληματισμός για την πορεία και το μέλλον του πανεπιστημίου, για ακαδημαϊκά και διοικητικά θέματα. Στην εκδήλωση αποφασίστηκε να βγει μια κοινή ανακοίνωση-ψήφισμα όλων των συλλόγων. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
των συλλόγων που συνδιοργάνωσαν την ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση
της 16ης Μαρτίου 2012
στη Νομική Σχολή Αθηνών
με θέμα
Η ανάπτυξη του ΕΑΠ, η πανεπιστημιακή κοινότητά του
και η ελληνική κοινωνία στη σημερινή εποχή


Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών κοινή ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φοιτητών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων Ελληνικού Πολιτισμού, του Πανελληνίου Συλλόγου Φοιτητών Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού, και του Συλλόγου Διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύλλογοι απηύθυναν πρόσκληση τόσο στον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΕΑΠ, Καθηγητή Χαράλαμπο Κοκκώση, όσο και στον Προϊστάμενο Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΑΠ, κ. Χαράλαμπο Ροδόπουλο, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από μέρους τους. Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας δημιουργικής συνάντησης και συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου.

Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε με το ακροατήριο ανέδειξαν, από τη μια πλευρά, τη βούληση των ενδιαφερομένων να συμβάλλουν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών λειτουργιών του πανεπιστημίου μας, και, από την άλλη πλευρά, επεσήμαναν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε στο ΕΑΠ και τα οποία αντί να επιλύονται, συσσωρεύονται νέα. Έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι οι σύλλογοι του ΕΑΠ και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση κατέθεσαν, στο δυσμενές πλαίσιο της εντεινόμενης δημοσιονομικής κρίσης, απόψεις και προτάσεις γύρω από τις προοπτικές και τρόπους βελτίωσης του πανεπιστημίου (τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο). Στην ανταλλαγή αυτών των προβληματισμών ήταν εκκωφαντική η «σιωπή» της Διοικούσας Επιτροπής, της οποίας η απουσία από την εκδήλωση επιβεβαίωσε, για μία ακόμη φορά, την απροθυμία της να ανοίξει την πόρτα διαλόγου σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Κι αυτό, παρά τις επίσημες επικοινωνιακού τύπου διακηρύξεις της ΔΕ – στα τέλη Ιανουαρίου 2012 - για «ενημέρωση», για «αμφίδρομη συζήτηση» και «υποβολή απόψεων» της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο προβληματισμός των συλλόγων του ΕΑΠ, παρά την αυτοτέλεια και τις ειδικότερες διεκδικήσεις του κάθε συλλόγου, βαδίζει πλέον το δρόμο της συνεννόησης και της αλληλεγγύης, ο οποίος είναι η εγγύηση και σιγουριά πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια αποτελεσματικότερη συλλογική δράση στη βάση των κοινών τόπων που υπάρχουν μεταξύ μας:

• Κατοχύρωση και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΑΠ.
• Διασφάλιση του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων σπουδών και η μη υποβάθμιση των πτυχίων του ΕΑΠ.
• Άμεση θεσμοθέτηση μορφών διαλόγου μεταξύ των ακαδημαϊκών και των ακαδημαϊκών/διοικητικών οργάνων του ΕΑΠ, παράλληλα με το σταθερό και πάγιο αίτημα αλλαγής του ιδρυτικού νόμου του ΕΑΠ.
• Διαφάνεια στη διοίκηση του ΕΑΠ, και συμμετοχή σ’ αυτήν όλων των εκπαιδευτικών του παραγόντων.
• Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του ΕΑΠ.
• Διαφάνεια και αποσαφήνιση των όρων και των κριτηρίων της αξιολόγησης στο ΕΑΠ (μελών ΣΕΠ, Συντονιστών, Φοιτητών, Διοικητικών Υπηρεσιών).
• Οι αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων και των διδασκόντων στο ΕΑΠ.
• Η μείωση των «δαπανών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και η σημαντική διευκόλυνση των φοιτητών στην καταβολή τους.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τους κοινούς μας αγώνες, γιατί θεωρούμε πως στους δύσκολους καιρούς μόνο μέσα από την εγρήγορση και τη συσπείρωση μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων Ελληνικού Πολιτισμού
Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού
Σύλλογος Διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Η δημοσίευση προέρχεται από EAP forums
http://www.eap-forums.gr

Η URL της δημοσίευσης είναι η εξής
http://www.eap-forums.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=271